Śliwki wydrylować, następnie zmielić je w maszynce do mięsa lub zblendować na gładką masę.
Do naleśników, chałki i kawy pasuje wybornie. Czekośliwka poleca się na nadchodzące długie wieczory. Zamknij letnie owoce w słoiku i rozkoszuj się nimi w jesieni!
Śliwki wydrylować, następnie zmielić je w maszynce do mięsa lub zblendować na gładką masę.
Przełożyć masę do rondelka i gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 h. Następnie dodać Cukier i nadal gotować ok. 30 min.
Na sam koniec dodać kakao i czekoladę. Podgrzewać chwilę do połączenia składników.
Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem, do wystygnięcia. Powidła po wystygnięciu mają gęstszą konsystencję.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się