Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, mąkę, zimne masło i cukier wanilinowy wyrabiamy na gładkie ciasto.
Lekko kwaśne jabłka i ujmujący smak słodkiej bezy. Taki duet to idealnie zbalansowana propozycja na szybki domowy wypiek. Wypróbuj nasz przepis i zaczaruj domowników!
Składniki:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, mąkę, zimne masło i cukier wanilinowy wyrabiamy na gładkie ciasto.
Następnie wyklejamy nim spód formy na tartę (ok. 25 cm średnicy). Wkładamy do piekarnika na 180 °C (góra-dół) na ok. 30 minut.
Na podpieczony spód wykładamy kajmak.
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane jabłka mieszamy z budyniem, cynamonem i sokiem z cytryny i wykładamy na kajmak.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier cały czas miksując aż powstanie ciągnąca i szklista beza.
Całość wykładamy na jabłka. Wkładamy ponownie do piekarnika na 160 °C (góra-dół) na ok. 40 min.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się