Mąkę przesiać, dodać cukier, drożdże, wymieszać. Wlać ciepłe mleko i jajka, wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto Trzech Króli oryginalnie pieczone jest na cieście francuskim z migdałami, my trochę urozmaiciliśmy klasyczną, francuską wersję tego wypieku. Francuskie ciasto jest dość wymagające, dlatego tutaj nieco prostsza, ale równie pyszna, maślana wersja. Dodatek orzechów włoskich dodatkowo wzbogaca smak, dlatego naprawdę warto go spróbować.
Składniki (na blaszkę o średnicy około 26cm)
Ciasto:
Nadzienie:
Na wierzch:
Mąkę przesiać, dodać cukier, drożdże, wymieszać. Wlać ciepłe mleko i jajka, wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować 2/3 miękkiego masła. Złożyć ciasto w kopertę, ponownie rozwałkować, posmarować pozostałą 1/3 masła, znów złożyć w kopertę. Owinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut.
Wyjąć z zamrażarki, rozwałkować, złożyć w kopertę. Znów rozwałkować i znów złożyć w kopertę. Owinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut.
Przygotować nadzienie. Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać orzechy, migdały, cukier, podgrzewać około 5 minut na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć, lekko ostudzić. Wbić jajka, wymieszać. Wyjąć ciasto z zamrażarki, podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć dno i boki blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć nadzienie orzechowe, przykryć drugim plackiem ciasta. Na wierzchu żyletką lub ostrym nożem wyciąć dowolny kształt. Posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec w temp. 190C przez około 45 minut (na złoty kolor).
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się