Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami i cukrem. Wlać ciepłe mleko, wbić jajka i żółtko, wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone masło, zagnieść ciasto, aż zacznie odstawać od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Boże Narodzenie nie może obyć się bez makowca. W tym roku postawiliśmy na tradycyjną struclę, polaną lukrem, z dekoracją z orzechów i skórki pomarańczowej. Prezentuje się dostojnie i smakuje wybornie. A to chyba najlepsza zachęta do jego wykonania.
Ciasto:
Masa makowa:
Dekoracja wierzchu:
Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami i cukrem. Wlać ciepłe mleko, wbić jajka i żółtko, wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone masło, zagnieść ciasto, aż zacznie odstawać od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
Mak sparzyć, zmielić w maszynce 3-krotnie. Białka ubić.
Do suchego garnka wsypać posiekane orzechy, podprażyć 30-40 sekund na dużym ogniu. Następnie wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wsypać mak, posiekane rodzynki, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Na koniec dodać żółtka i ubite białka, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować, posmarować makiem, zwinąć w rulon. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec w temp. 180°C przez około 40 minut (na złoty kolor). Po upieczeniu ostudzić.
Cukier puder wymieszać z białkami. Polać lukrem wierzch strucli, posypać posiekanymi orzechami laskowymi i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się