Muffiny

Muffiny

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie

Oryginalny wypiek na Waszym świątecznym stole? Przychodzimy z pomocą! Gwarantujemy, że najmłodsi członkowie rodziny będą zachwyceni.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

  • 290 g mąki pszennej
  • 130 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 150 g mleka
  • 100 g masła roztopionego
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

  • 350 g serka mascarpone
  • 300 g śmietanki 36%
  • 200 g cukru pudru Cukier Królewski
  • około 5 ml soku wyciśniętego ze świeżych liści szpinaku

Dodatkowo:

  • około 50 g wiórków kokosowych
  • około 50 g cukru pudru Cukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

1.

Do miski wsypać mąkę, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać.

2.

Do drugiej miski dodać mleko, jajka, roztopione masło i cukier trzcinowy, wymieszać. Przelać zawartość do miski z mąką, połączyć. Nałożyć masę do papilotek na muffiny. Piec w temp. 180°C przez około 35 minut. Po upieczeniu ostudzić.

3.

Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części, do jednej dodać sok ze szpinaku, delikatnie wymieszać.

4.

Na wierzch ostudzonych muffin wycisnąć biały krem, zanurzyć w wiórkach kokosowych, za pomocą szprycy nałożyć krem zielony, kształtując formę choinki. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się