1. Piekarnik nagrzać do 175*C góra-dół.
Święta to wyjątkowy czas. Do tej atmosfery pasuje tylko… wyjątkowe ciasto! Postaw na naszą migdałową propozycję i oczaruj domowników niebanalną słodkością!
Składniki na formę 18 cm:
Nasączenie:
Krem śmietankowy:
Dodatkowo:
1. Piekarnik nagrzać do 175*C góra-dół.
Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier oraz pastę z wanilii. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość.
Do ubitej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Masę przelać do tortownicy i wyrównać. Piec przez około 30-35 minut w temperaturze 175ºC góra-dół do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Wystudzone ciasto obkroić od brzegów tortownicy i przełożyć na paterę.
Sok pomarańczowy z cukrem zagotować aż cukier się rozpuści i wystudzić.
Ciasto nasączyć za pomocą łyżki sokiem pomarańczowym. Marcepan rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg 18 cm i wyłożyć na wierzch ciasta.
Schłodzoną śmietanę wraz z mascarpone i cukrem pudrem ubić na gęsty krem.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać na masę marcepanową.
Udekorować filecikami z pomarańczy, kulkami porzeczki i gałązkami świeżego rozmarynu.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się