Suszone owoce posiekać i wymieszać (daktyle, morele, śliwki, rodzynki i skórka pomarańczowa) z czubatą łyżką mąki pszennej.
Pełen smaku, pełen koloru, pełen świątecznego aromatu. Puszyste ciasto skrywające w swoim środku same dobroci. Dasz się skusić?
Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):
Dodatkowo:
Suszone owoce posiekać i wymieszać (daktyle, morele, śliwki, rodzynki i skórka pomarańczowa) z czubatą łyżką mąki pszennej.
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać stopniowo 4 żółtka. Miksować na średnich obrotach.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewać do masy stopniowo i miksować dalej na niskich obrotach (krótko). Tylko do połączenia składników. Następnie wmieszać dokładnie łyżką owoce.
Osobno ubić białka na sztywno i dodać do masy. Wmieszać bardzo dokładnie szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki dł. 30 cm i piec w rozgrzanym piekarniku temp. 180 stopni, funkcja góra dół ok. 50 min.
Do rondelka nalać wody w takiej ilości by zakryła dno. Ustawić na nim metalową lub szklaną misę, do której dodać pokruszoną czekoladę i roztopić ją na minimalnej mocy palnika.
Roztopioną czekoladą polać gotowy keks. Udekorować bakaliami i świeżą żurawiną.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się