5 bananów rozgnieść widelcem.
Chlebek bananowy to idealny pomysł na zużycie bardzo mocno dojrzałych bananów. Na pierwszy rzut oka takie owoce z ciemną skórką nie wyglądają zbyt zachęcająco, ale do chlebka są wprost idealne. Im bardziej dojrzałe, tym lepiej. Gdy dodamy do nich nieco czekolady i orzechów otrzymamy przepyszne połączenie smaków w prostym cieście.
Odwrócony chlebek bananowy
5 bananów rozgnieść widelcem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem. Do bananów dodać jajka, wymieszać widelcem. Dodać cukier, ponownie wymieszać. Do miski z mąką dodać banany, wlać roztopione i ostudzone masło, wymieszać do połączenia składników. Następnie wsypać orzechy i czekoladowe łezki/czekoladę. Wymieszać.
Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć pokrojonymi w plasterki bananami. Posypać dwiema łyżkami cukru trzcinowego. Przełożyć ciasto, wygładzić powierzchnię. Piec w temp. 180°C przez około 50 minut. Tuż po wyjęciu z piekarnika przełożyć ciasto na talerzyk odwracając je “do góry nogami”. Można dodatkowo udekorować wierzch cząstkami orzechów.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się