Żeberka pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka. Dodać obrane marchewki, ziele angielskie, liście laurowe i sól, wlać tyle wody, aby pokryła mięso i całość gotować na wolnym ogniu około 60 minut. Żeberka wyjąć, ostudzić.
Zapach grillowanych smakołyków na wiosnę roznosi się w wielu naszych ogrodach. To świetny sposób na spędzenie czasu z najbliższymi i odpoczynek z pysznym jedzeniem w tle. Dla uprzyjemnienia tego czasu my proponujemy do menu dodać pyszne żeberka, w glazurze. Lśniące, lepkie, aromatyczne i pyszne!
Składniki:
Żeberka pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka. Dodać obrane marchewki, ziele angielskie, liście laurowe i sól, wlać tyle wody, aby pokryła mięso i całość gotować na wolnym ogniu około 60 minut. Żeberka wyjąć, ostudzić.
Przygotować marynatę. Chilli posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać musztardę, przecier pomidorowy, sos sojowy, Worcestershire, ocet balsamiczny, paprykę w proszku, oliwę, sól i cukier. Wymieszać.
Żeberka natrzeć marynatą, odstawić na 2-3 godziny. Następnie zgrillować (w trakcie grillowania dodatkowo posmarować wierzch marynatą). Wierzch posypać posiekaną dymką. Podawać z grillowanymi warzywami.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się