Wytrawna tarta z gruszkami

Wytrawna tarta z gruszkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Jesienne wypieki

Wytrawne połączenie z wyrazistym serem blue i skarmelizowanymi gruszkami. Całość zamknięta w otoczce z kruchego, orzechowego ciasta. Spróbuj!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto: 

  • 150 g mąki krupczatki 
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 80 g masła 
  • 50 g śmietany 18%
  • 1 jajko 
  • Szczypta soli  

Nadzienie:  

  • 100 g sera blue 
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych  
  • 200 ml śmietany 18 %  
  • 1 jajko  
  • 4 g cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski  
  • ½ łyżeczki soli  
  • ½ łyżeczki pieprzu białego 
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich  
  • 2 gruszki 
  • 2 łyżki cukru z buraków cukrowych Cukier Królewski  

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki foremki na tartę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiec przez 10 minut.

Krok  2
2.

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać (oprócz sera).

Krok  3
3.

Gruszki pokroić w cienkie plasterki. Na podpieczony spód tarty wylać nadzienie, pokruszyć ser. Na wierzchu ułożyć plastry gruszek. Posypać cukrem. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec około 35 minut.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się