Babka z mascarpone

Babka z mascarpone

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Wielkanoc

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

 

  • 150 g masła (w temperaturze pokojowej) 
  • 5 jaj (w temperaturze pokojowej) 
  • 200 g cukru drobnego Królewski 
  • 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej) 
  • sok z 1 pomarańczy 
  • skórka z 1 pomarańczy 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 330 g mąki pszennej 
  • dwie łyżki masła do nasmarowania blaszki przed pieczeniem

 

 

Polewa: 

  • tabliczka gorzkiej czekolady 
  • dwie łyżki masła 

 

Do ozdoby: 

 

  • czekoladowe jajeczka 
  • suszone kwiaty jadalne 

PRZYGOTOWANIE

1.

Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Jajka zmiksować (ok. 5 min) z Cukrem Królewskim na jasną i puszystą masę.

2.

Do miseczki wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, a także dodać przestygnięte masło, serek mascarpone, sok z wyciśniętej pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy startą na tarce. (Ważne, by wcześniej sparzyć owoc.) Całość wymieszać delikatnie za pomocą łyżki, ale tylko do powstania jednolitej masy.

3.

Foremkę na ciasto natłuścić masłem i lekko oprószyć mąką. Ciasto piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (góra-dół) – ciasto ma być ładnie rumiane i tylko lekko wyrośnięte.
Gdy ciasto wystygnie, przygotować masę czekoladową. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, następnie polać polewą ciasto, na polewie położyć czekoladowe jajeczka i posypać całość płatkami suszonych kwiatów.

Smacznego!

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się