Banany rozgnieść widelcem na jednolitą papkę, dodać jajko oraz rozpuszczone, wystudzone masło. Wymieszać do połączenia.
Wiosenna wariacja na temat tortu? Proszę bardzo! Wypróbuj przepisu na tort z przejrzałych bananów z rabarbarem. Daj się ująć wiosennym smakom i postaw na kuchnię zero-waste!
Ciasto:
Krem:
Dodatkowo:
Banany rozgnieść widelcem na jednolitą papkę, dodać jajko oraz rozpuszczone, wystudzone masło. Wymieszać do połączenia.
W osobnej miseczce połączyć ze sobą suche składniki. Dodać je do mokrych i wymieszać do połączenia. Całość wyłożyć na tortownicę o średnicy ok. 19 cm z papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 45 min (góra-dół) do suchego patyczka.
Schłodzoną śmietankę ubić z mascarpone na puszystą masę. Następnie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, a kiedy delikatnie przestygnie, dodać stróżką do kremu, cały czas miksując masę.
Rabarbar pokroić w małe kawałki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Delikatnie podlać wodą i dusić aż zmięknie, następnie dosypać cukier, a całość wymieszać.
W 1/5 szklanki gorącej wody, rozpuścić galaretkę. Dodać do rabarbaru i całość miksować na gładką masę.
Ciasto po upieczeniu przekroić na dwa blaty, nałożyć krem z białej czekolady, następnie mus rabarbarowy, a wierzch udekorować dowolnymi owocami i cukrem pudrem.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się