Tarta z porem i kurkami

Tarta z porem i kurkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Pikniki i grille, Jesienne wypieki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

FARSZ
400 g kurek
1 por – zielona część
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
łyżka cukru trzcinowego Królewskiego
3 łyżki serka śmietankowego
łyżka czarnuszki lub sezamu czarnego
jajko
sól
pieprz
posiekaną natka pietruszki

KRUCHE CIASTO
100 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
260 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

1.

Farsz: posypać kurki skrobią tak, by dobrze pokryła grzyby, a następnie zalać je 1-2 szklankami zimnej wody – kiedy zanieczyszczenia wypłyną wyjąć kurki na ręcznik papierowy. Grzyby pokroić i usmażyć na maśle do momentu, kiedy płyn odparuje, przełożyć do naczynia.
Na ten samej patelni usmażyć por. Rozpuścić masło, dodać pokrojony w paski por (zielona część bez liści) i cukier trzcinowy. Smażyć por na złoty kolor.

2.

Kruche ciasto: mąkę, sól i zimne masło posiekać lub wyrobić w robocie na piasek. Dodać żółtka i wodę – ponownie wyrobić na gładkie ciasto a następnie rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na kształt okręgu.

3.

Środek ciasta posmarować serkiem i wyłożyć wystudzony farsz. Całość doprawić solą i pieprzem. Brzegi ciasta zawinąć do środka i posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić tartę do lodówki na minimum 30 minut a następnie schłodzoną wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, 30 minut. Posypać natką pietruszki.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się