Szarlotka z czerstwych bułek

Szarlotka z czerstwych bułek

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Desery owocowe, Przepisy na niemarnowanie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

6-7 kajzerek

180 g Cukru Królewskiego

4 duże jabłka

2 łyżki Cukru Królewskiego Trzcinowego

350 ml gorącego mleka

3 jajka

2 łyżki kaszy manny (opcjonalnie)

pełna łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka Cukru Pudru Królewskiego do oprószenia

PRZYGOTOWANIE

1.

Bułki zalać gorącym mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Wystudzone dobrze odsączyć z mleka. Do bułek dodać żółtka, połowę Cukru Królewskiego i proszek – zblendować na gładko. Jeśli masa jest bardzo rzadka to można dodać 3 łyżki kaszy manny – wymieszać.

2.

Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem trzcinowym i cynamonem. Dodać do masy z bułek i wymieszać. Białka ubić z resztą cukru na sztywno i delikatnie połączyć z masą, wyłożyć na tortownicę z papierem do pieczenia. Piec ok. 45-60 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Po wystudzeniu oprószyć cukrem.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się