Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie

Świąteczne pierniczki to tradycja w każdym domu. Wypróbuj naszego przepisu na najlepsze, pełne magii i smaku pierniczki i stwórz w swoim domu i kuchni świąteczny klimat.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na ciasto

  • 750 g mąki pszennej
  • 250 g miodu
  • 300 g cukru drobnego Królewski
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody + 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku pieczenia
  • 20 g kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków + 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatkowo

  • Kolorowe posypki
  • Lukier Królewski

PRZYGOTOWANIE

1.

Do garnka włożyć masło, 1/2 cukier i miód. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia.

2.

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem, mielonym goździkiem, przyprawą do piernika i całość przesiać przez sito. Jajka ubić z pozostałą połową cukru na jasną i puszystą masę. Sodę rozpuścić w mleku i wlać do przestudzonego miodu, wymieszać.

3.

Mąkę wymieszać z masą miodową i ubitymi jajkami. Zagnieść ciasto i przełożyć do miski, owinąć szczelnie folią spożywczą i postawić na blacie na minimum 2 dni, ale najlepiej, kiedy ciasto leżakuje tydzień, bo nabiera wtedy odpowiedniej konsystencji i przechodzi pełnym aromatem przypraw.

4.

Piekarnik nagrzać do 180°C góra-dół (bez termoobiegu). Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na grubość 5-7 mm i wykrawać foremkami pierniczki.

Krok  5
5.

Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok 8 min (nie dłużej). Zdejmować z blaszki po wystudzeniu.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się