Do garnka włożyć masło, 1/2 cukier i miód. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Świąteczne pierniczki to tradycja w każdym domu. Wypróbuj naszego przepisu na najlepsze, pełne magii i smaku pierniczki i stwórz w swoim domu i kuchni świąteczny klimat.
Składniki na ciasto
Dodatkowo
Do garnka włożyć masło, 1/2 cukier i miód. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem, mielonym goździkiem, przyprawą do piernika i całość przesiać przez sito. Jajka ubić z pozostałą połową cukru na jasną i puszystą masę. Sodę rozpuścić w mleku i wlać do przestudzonego miodu, wymieszać.
Mąkę wymieszać z masą miodową i ubitymi jajkami. Zagnieść ciasto i przełożyć do miski, owinąć szczelnie folią spożywczą i postawić na blacie na minimum 2 dni, ale najlepiej, kiedy ciasto leżakuje tydzień, bo nabiera wtedy odpowiedniej konsystencji i przechodzi pełnym aromatem przypraw.
Piekarnik nagrzać do 180°C góra-dół (bez termoobiegu). Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na grubość 5-7 mm i wykrawać foremkami pierniczki.
Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok 8 min (nie dłużej). Zdejmować z blaszki po wystudzeniu.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się