Stir fry na mięsie ze świąt

Stir fry na mięsie ze świąt

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Przepisy na niemarnowanie, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na 5 porcji:

250 g ugotowanego makaronu mei
200 g pieczonych mięs (kaczka, kurczak, karkówka)
4 ząbki czosnku
2 limonki
1 marchew
2 szalotki
1 czerwona papryka
1/2 pęczka świeżej kolendry
150 ml oleju
Sól

Sos:

1 łyżka zielonej pasty curry
100 g Cukru Trzcinowego Cukier Królewski
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
50 ml sosu rybnego

Jajko w koszulce:
5 jajek
200 ml octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE

1.

Jajko w koszulce
W szerokim garnku zagotować 1,5L wody. Dolać ocet i zmniejszyć ogień, aż wrzenie ustąpi. Wybić jajka do pojedynczych kokilek i wlewać je na tafle gorącej wody. Gotować przez 2-4 minuty w zależności od preferencji, co do miękkości żółtka. Przełożyć jajko do miski z zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.

2.

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki do sosu ze sobą i odstawić. Mięsa pokroić na podłużne kawałki. Szalotkę, marchew oraz paprykę pokroić na kawałki podobnej wielkości, co mięso. Czosnek zgnieść nożem i posiekać, a kolendrę pokroić wraz z łodygami na duże kawałki. Rozgrzać połowę oleju w woku i smażyć mięso, aż nabierze chrupkości. Zdjąć z patelni, wlać pozostały olej i smażyć warzywa, aż lekko zmiękną, ale nadal pozostaną chrupkie. Dodać mięso oraz makaron. Zamieszać dokładnie.

3.

Dolać sos i ponownie zamieszać, doprowadzając do wrzenia. Zetrzeć do makaronu skórkę z limonki i wycisnąć sok. Doprawić solą. Gorący makaron podawać z jajkiem w koszulce. Całość posypać kolendrą.

Przepis i produkty: Michał Kępiński

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!