Masło rozpuścić. Chleb pokruszyć. Rozpuszczone masło wymieszać z kakao i cukrem, dodać do chleba, wymieszać. Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć powstałą masą, docisnąć.
Pieczywo to jeden z najczęściej marnowanych produktów spożywczych. A zupełnie niesłusznie, bo istnieje ogrom możliwości, w jaki możemy przetworzyć czerstwe pieczywo. Na przykład upiec sernik na spodzie z nieco już zeschniętego chleba. Nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek nic się nie marnuje!
Spód:
Masa serowa:
Na wierzch:
Masło rozpuścić. Chleb pokruszyć. Rozpuszczone masło wymieszać z kakao i cukrem, dodać do chleba, wymieszać. Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć powstałą masą, docisnąć.
Ser wymieszać z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną, całe jajka, wlać mleko oraz olej i całość wymieszać do połączenia składników. Wylać masę na spód chlebowy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 45 minut (wierzch powinien się mocno skarmelizować). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, polać wierzch sernika. Ułożyć pokrojone owoce.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się