Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę, a w osobnej misce ubić białka.
Słoneczne lato najlepiej smakuje w duecie z pysznym, zimnym deserem! Lody Ci się przejadły i masz ochotę zaskoczyć domowników czymś nieoczywistym? Wypróbuj nasz niezawodny przepis na Semifreddo.
Składniki:
Polewa:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę, a w osobnej misce ubić białka.
W kolejnej misce ubić śmietankę, a następnie połączyć z masą z żółtek. Mieszać do połączenia. Do masy dodać pianę z białek i bardzo ostrożnie wymieszać, żeby utrzymać puszystość.
Dodać aromat, pokrojone drobno truskawki i pokruszone herbatniki. Całość przelać do keksówki wyłożonej folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.
Śmietankę na polewę podgrzać w rondelku, dodać połamaną gorzką czekoladę, poczekać do roztopienia, a następnie wymieszać energicznie do połączenia. Polewę wystudzić, a następnie polać zmrożone semifreddo i udekorować według uznania.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się