Rolada snickers

Rolada snickers

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Dzień Dziecka, Ciasta na urodziny i imieniny, Boże Narodzenie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

CIASTO:

  • 6 jajek

  • 150 g cukru drobnego

  • 110 g mąki pszennej

  • 35 g kakao

  • 50 g roztopionego masła

MASA:

  • 1 puszka kajmaku (1 łyżkę odkładamy do ozdobienia)

  • 150 g orzeszków ziemnych niesolonych

  • 250 g mascarpone

  • 300 ml śmietanki 30%

  • 1 śmietan fix

  • 1 łyżka cukru drobnego

PRZYGOTOWANIE

1.

Jajka delikatnie ubijamy, kolejno dodajemy partiami drobny cukier. Ubijamy aż masa będzie puszysta. Dodajemy roztopione masło i mieszamy tylko do połączenia. Kolejno dodajemy partiami przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy łopatką.

2.

Masę wylewamy na dużą formę z piekarnika wyłożoną papierem. Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez 12 minut. Jeszcze gorącą wykładamy na szmatkę i odrywamy papier. Zwijamy. Odstawiamy do wystudzenia.

3.

Kajmak mieszamy w miseczce z orzeszkami. Smarujemy po ostudzonym placku. Ubijamy śmietankę z mascarpone, cukrem drobnym oraz śmietan fixem. Wykładamy na kajmak. Roladę zwijamy. Dekorujemy kajmakiem, orzeszkami oraz bitą śmietaną. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się