Piekarnik nagrzać do ok. 160 stopni C. Blachę o wymiarach 34 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na roladę:
Krem:
Do dekoracji:
Piekarnik nagrzać do ok. 160 stopni C. Blachę o wymiarach 34 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubić białka. Stopniowo dodawać drobny cukier Królewski, ubijać do czasu aż piana będzie sztywna. Następnie wymieszać ją z octem, mąką i wanilią. Wyłożyć na przygotowaną blachę i piec przez 20 minut. Studzić w blasze przez ok. 3 minuty, przełożyć na metalową kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i studzić kolejne 3 minuty.
Krem: Do miski przełożyć mascarpone, śmietankę oraz cukier puder Królewski. Ubijać do czasu, aż masa będzie jednolita. Następnie dodać do niej owoce sezonowe i delikatnie wymieszać całość.
Bezę przewrócić na drugą stronę, ułożyć dłuższym bokiem do siebie i wyłożyć kremem w środkowej części bezy. Zwinąć w roladę. Posypać cukrem pudrem Królewskim oraz sezonowymi owocami. Na wierzchu rolady można też zrobić ozdobny pasek z kremu i owoców.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się