Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Jajka wymieszać z mlekiem i masłem za pomocą trzepaczki. Dodać mąkę, sól, cukier i wymieszać. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać do połączenia.
Pomysł na szybki deser kiedy liczy się efekt? Zrób Popovers! Wykorzystaj przetwory z ubiegłego lata i produkty z kończącym się terminem ważności. Niech w Twojej kuchni będzie pysznie i nic się nie marnuje!
– 2 jajka
– 1 szklanka mąki (160 g)
– 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
– 1,5 łyżki masła klarowanego
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżka cukru pudru Cukier Królewski
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
– 330 ml śmietanki 30%
– 1,5-2 łyżki cukru pudru Cukier Królewski
– sok z ½ cytryny
– skórka z cytryny
– dżem malinowy
– listki mięty
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Jajka wymieszać z mlekiem i masłem za pomocą trzepaczki. Dodać mąkę, sól, cukier i wymieszać. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać do połączenia.
Formę na muffinki lub specjalną formę do popovers wysmarować masłem. Warto wysmarować również górę foremki, nie tylko wgłębienia.
Ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Piec ok. 25-30 minut (do czasu aż popovers będą ładnie wyrośnięte i rumiane).
W międzyczasie ubić na sztywno śmietankę 30%. Następnie dodać cukier puder Cukier Królewski, sok i skórkę z cytryny. Krótko ubić (do połączenia). Gotowe popovers podawać z cytrynową bitą śmietaną, dżemem malinowym, startą skórką z cytryny i listkiem mięty.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się