Pączki wampiry

Pączki wampiry

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Jesienne wypieki, Dzień Dziecka

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej
2 jajka
100 ml mleka
20 g drożdży świeżych
3 łyżki cukru drobnego Królewski
50 g masła
Szczypta soli
5–6 łyżek dżemu wiśniowego (do nadzienia)
Olej do smażenia
Czerwona glazura cukiernicza lustrzana
Cukrowe oczy do ozdoby

PRZYGOTOWANIE

1.

Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i łyżeczkę cukru drobnego Królewski. Odstawić, aż zaczyn podrośnie.
W misce połączyć mąkę, resztę cukru, sól i jajka. Dodać roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Podzielić ciasto na 10 równych części. Każdą część uformować w kulkę.

2.

Nadziać każdą kulkę dżemem wiśniowym, dokładnie zamykając, aby nadzienie nie wypłynęło.
Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub garnku. Smażyć pączki partiami, aż staną się złociste z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gdy pączki wystygną, polać je czerwoną glazurą cukierniczą, a następnie do każdego przykleić po parze cukrowych oczu.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się