W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem i czekamy do rozpuszczenia kryształków. Cytrusy szorujemy dokładnie i sparzamy skórkę, następnie kroimy w plasterki.
Idealna na gwiazdkowe świętowanie w gronie najbliższych. Pełna smaku i aromatu, niczym Święta zamknięte w butelce.
Bakalie
Pozostałe
W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem i czekamy do rozpuszczenia kryształków. Cytrusy szorujemy dokładnie i sparzamy skórkę, następnie kroimy w plasterki.
Wszystkie owoce, bakalie i przyprawy przekładamy do słoja najlepiej ok. 3 l. Całość zalewamy alkoholem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 2-3 tygodnie (im dłużej stoi tym nabiera lepszego smaku).
Po tym czasie przelewamy nalewkę przez gazę do czystych i suchych butelek. Jeśli chcemy aby stała dłużej, to po 2 tygodniach wymieniany cytrusy na nowe. Jeśli bakalie „wypiły” sporo wódki, uzupełniamy płyn.
Suszone owoce i bakalie możemy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce, będą stanowiły wspaniały dodatek do deserów.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się