Mini Pavlove z mascarpone i karmelizowanymi jabłkami

Mini Pavlove z mascarpone i karmelizowanymi jabłkami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki, Karnawał, Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Walentynki, Wielkanoc, Przepisy na niemarnowanie, Boże Narodzenie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (na 5–6 mini bez)

Beza:

· 4 białka

· szczypta soli

· 200 g drobnego cukru Królewski

· 1 łyżeczka soku z cytryny

· 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem mascarpone:

· 200 ml śmietanki 30% lub 36%

· 250 g serka mascarpone

· 2 łyżki cukru pudru Królewski

· opcjonalnie 1 śmietan-fix

Dodatkowo:

· 2–3 jabłka

· 2–3 łyżki brązowego cukru (do karmelu)

· listki mięty i żurawina do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Białka oddzielić bardzo dokładnie od żółtek i przełożyć do miski ze szczyptą soli.

Ubić na średnich obrotach miksera, aż się spienią. Następnie stopniowo dodawać cukier – po łyżce, cały czas miksując.

Ucierać przez ok. 10–12 minut, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca.

Dodać sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować na niskich obrotach.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę nakładać łyżką lub rękawem cukierniczym, formując niewielkie gniazdka.

Piekarnik rozgrzać do 120°C (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 105°C i suszyć bezy przez 100–120 minut.

Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy do całkowitego wystudzenia.

2.

Karmelizowane jabłka

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plasterki.

Na patelni rozpuścić 2–3 łyżki brązowego cukru Królewski. Gdy zacznie się topić i lekko brązowieć, dodać plasterki jabłek.

Smażyć kilka minut, aż jabłka zmiękną i pokryją się błyszczącym karmelem.

Odstawić do lekkiego przestudzenia.

3.

Dekoracja

Na każdą mini bezę nałożyć porcję kremu mascarpone, ułożyć kilka plastrów karmelizowanych jabłek, udekorować żurawiną i listkami mięty.

Bezy najlepiej przygotować wcześniej, a krem i owoce dodać tuż przed podaniem – dzięki temu pozostaną chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się