Białka oddzielić bardzo dokładnie od żółtek i przełożyć do miski ze szczyptą soli.
Ubić na średnich obrotach miksera, aż się spienią. Następnie stopniowo dodawać cukier – po łyżce, cały czas miksując.
Ucierać przez ok. 10–12 minut, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca.
Dodać sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować na niskich obrotach.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę nakładać łyżką lub rękawem cukierniczym, formując niewielkie gniazdka.
Piekarnik rozgrzać do 120°C (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 105°C i suszyć bezy przez 100–120 minut.
Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy do całkowitego wystudzenia.

                
                
                    


        
                        


