Malinowy deser

Malinowy deser

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Mus malinowy:
260 g śmietanki 30%
180 g puree malinowego
8 g żelatyny 180 bloom (2 łyżeczki) + 40g zimnej wody
20 g cukru pudru Królewskiego (2 łyżki)

Żel malinowy:
140 g puree malinowego
4 g żelatyny 180 bloom (1 łyżeczka) + 20g zimnej wody
4 g cukru pudru Królewskiego (1 łyżeczka)

Dodatkowo:
kawałki biszkoptu lub połamane biszkopciki
maliny i listki mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

1.

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10min. Puree podgrzej. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Odstaw do lekkiego wystudzenia, do temperatury ok. 25-27°C.* Śmietankę ubij z cukrem pudrem Królewskim do konsystencji rozpuszczonych lodów. Dodaj puree i zmiksuj na niskich obrotach.

2.

Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10min. Puree podgrzej z cukrem pudrem Królewskim. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.

3.

Na spód wyłóż biszkopt pokrojony w sześciany lub połamane biszkopciki. Maliny przekrój na pół i ułóż wzdłuż brzegu pucharku. Wlej gęstniejący mus malinowy. Wstaw do lodówki na min. 30 minut lub na 10 minut do zamrażarki. Na stężały mus malinowy wylej malinowy żel. Deser schłódź w lodówce przez min. 6 godzin. Udekoruj malinami i listkami mięty

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się