Makaron z grzybami leśnymi

Makaron z grzybami leśnymi

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Wypróbujcie tego przepisu na rodzinny obiad – makaron z kurczakiem i grzybami leśnymi. Do sosu śmietanowego dodajcie cukru trzcinowego Cukier Królewski, który podkręci nutkę smakową.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 500 g leśnych grzybów, typu podgrzybki
  • 500 g krótkiego makaronu typu penne
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 g suszonych pomidorów (wraz z olejem)
  • 100 g śmietanki 30%
  • 20 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • Oliwa do smażenia
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Cebulę i chilli (bez pestek) posiekać. Zeszklić na oliwie wraz z 2 zgniecionymi ząbkami czosnku. Zdjąć z patelni, wsypać do miski, dodać suszone pomidory, doprawić solą i opcjonalnie pieprzem. Zblendować. Dodać śmietankę, wymieszać.

Krok  2
2.

Makaron ugotować al. Detnte. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do kurczaka, usmażyć na oliwie na złoto. Następnie na patelnię wlać sos z pomidorów i makaron, wymieszać.

Krok  3
3.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w plastry grzyby, gałązki rozmarynu i ząbek czosnku. Smażyć początkowo na dużym, później na mniejszym ogniu przez około 15 minut. Wyłożyć na wierzch makaronu.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!