Łosoś słodko-kwaśny

Łosoś słodko-kwaśny

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie, które może okazać się wybawieniem, gdy szukamy pomysłu na coś pysznego, ale zarazem łatwego w przygotowaniu. Umieszczamy składniki w brytfance i pieczemy, a następnie cieszymy się słodko-słonym smakiem naszego wspaniałego obiadu.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 400-500 g filetu z łososia
  • 1 mango
  • 1 czerwona papryka
  • Około 100 g pędów bambusa
  • 40 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 cebula dymka
  • Sól do smaku
  • Ryż do podania

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Pomidory, sok z cytryny, cukier, sos sojowy, sos rybny, posiekaną papryczkę chilli i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku umieścić w garnku, podgrzać, mieszając, aż pomidory się rozpadną.

Krok  2
2.

Mango pokroić w kostkę, paprykę w słupki, łososia w paski.

Krok  3
3.

Na dno brytfanki wylać sos pomidorowy, ułożyć mango, paprykę i pędy bambusa, lekko wymieszać. Ułożyć kawałki łososia, doprawić solą. Całość piec w temp. 190°C przez około 35-40 minut. Przed podaniem posypać posiekaną dymką. Podawać z ryżem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się