Kurczak w sosie chutney 

Kurczak w sosie chutney 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Zastanawiacie się, czym zaskoczyć Waszych najbliższych? Zafundujcie im królewską ucztę – z dodatkiem Cukru Królewskiego! Pyszny hinduski sos chutney – do tego ryż, kurczak i gotowe!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pasty curry
  • 250 g gęstego mleczka kokosowego
  • ½ dużego mango
  • ½ papryczki chilli
  • 1 cebula
  • 40 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 30 g octu ryżowego
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • Ryż do podania

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Przygotować chutney mango. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać posiekaną chilli, mango pokrojone w drobną kostkę, cukier trzcinowy, ocet i sól do smaku. Całość gotować na wolnym ogniu około 30 minut, aż powstanie gęsty sos.

Krok  2
2.

Pierś kurczaka i paprykę pokroić w kostkę, doprawić solą. Usmażyć na patelni na złoto.

Krok  3
3.

Następnie na patelnię dodać chutney mango, pastę curry, koncentrat pomidorowy. Wlać 50 ml wody, wymieszać, zagotować. Na koniec dodać mleczko kokosowe, wymieszać, zagotować. Podawać z ryżem.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się