Kremowe piwo z Hogsmeade na Halloween

Kremowe piwo z Hogsmeade na Halloween

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Karnawał, Walentynki, Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki, Boże Narodzenie

Pamiętacie ośnieżoną wioskę Hogsmeade z filmu „Harry Potter i więzień Azkabanu”? Mieścił się w niej pub Pod Trzema Miotłami, bardzo chętnie odwiedzany przez uczniów Hogwartu, którzy chcieli posmakować kremowego piwa. Oczywiście z „dorosłym” piwem nie miało ono wiele wspólnego, a zaszumieć w głowie mogło po nim co najwyżej domowym skrzatom. Przypominając sobie zimowy krajobraz Hogsmeade wyobrażam sobie kremowe piwo jako rozgrzewający, mleczny napój o posmaku toffi, idealny na coraz chłodniejsze wieczory. Spróbujecie?

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na 3 porcje:

  • 8 krówek
  • 45 ml wody
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Bita śmietana:

  • 25 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%

Kogel-mogel:

  • 35 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Krówki kroimy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy podlewając wodą i często mieszając, by się nie przypaliły. Gdy tylko uzyskają płynną konsystencję dodajemy mleko, cynamon i rozkrojoną laskę wanilii lub ekstrakt. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy napoju. Kiedy będzie gotowy, wyławiamy skórkę z wanilii. Można podać go od razu na ciepło, ale schłodzony będzie równie dobry.

Krok  2
2.

Śmietankę zaczynamy ubijać na niskich obrotach miksera. Gdy zacznie gęstnieć zwiększamy moc do maksimum, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wykładamy porcję bitej śmietany na napój.

Krok  3
3.

Żółtko ubijamy z cukrem pudrem aż zjaśnieje i zyska na gęstości. Kogel-mogel wylewamy strużką na warstwę śmietanki.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!