W rondelku zagotować 400 ml mleka, następnie dodać do niego skórkę z pomarańczy, cytryny oraz laski cynamonu. Gdy mleko zacznie wrzeć zdjąć je z palnika i pozostawić na 30 minut, by nabrało smaku.
Szukasz przepisu na idealny, delikatny i szybki deser? Koniecznie sprawdź ten przepis!
Składniki:
500ml mleka 3.2%
200g cukru Królewskiego
5 żółtek
Łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka skórki pomarańczowej
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 laski cynamonu
oraz cukier Królewski do posypania deserów
W rondelku zagotować 400 ml mleka, następnie dodać do niego skórkę z pomarańczy, cytryny oraz laski cynamonu. Gdy mleko zacznie wrzeć zdjąć je z palnika i pozostawić na 30 minut, by nabrało smaku.
W pozostałych 100 ml mleka rozpuścić łyżkę skrobi i dodać do wcześniej gotowanego mleka.
Za pomocą miksera utrzeć żółtka z cukrem Królewskim na jasną masę. Następnie, cały czas ucierając, wlać do niej przygotowaną mieszankę z mleka. Zawartość miski przelać do garnka i gotować bez przerwy mieszając, co pomoże zapobiec powstaniu grudek. Gotować do momentu pierwszego zagotowania i zestawić z palnika.
Krem przelać do niegłębokich miseczek, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem posypać wierzch deseru obficie cukrem i za pomocą palnika skarmelizować – aż ten zacznie brązowieć i intensywnie pachnieć. Podawać od razu.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się