Krem kataloński 

Krem kataloński 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

Szukasz przepisu na idealny, delikatny i szybki deser? Koniecznie sprawdź ten przepis!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki: 

 

500ml mleka 3.2% 

200g cukru Królewskiego 

5 żółtek  

Łyżka skrobi kukurydzianej 

1 łyżka skórki pomarańczowej 

1 łyżeczka skórki z cytryny 

2 laski cynamonu 

 

oraz cukier Królewski do posypania deserów 

PRZYGOTOWANIE

1.

W rondelku zagotować 400 ml mleka, następnie dodać do niego skórkę z pomarańczy, cytryny oraz laski cynamonu. Gdy mleko zacznie wrzeć zdjąć je z palnika i pozostawić na 30 minut, by nabrało smaku. 

2.

W pozostałych 100 ml mleka rozpuścić łyżkę skrobi i dodać do wcześniej gotowanego mleka.

3.

Za pomocą miksera utrzeć żółtka z cukrem Królewskim na jasną masę. Następnie, cały czas ucierając, wlać do niej przygotowaną mieszankę z mleka. Zawartość miski przelać do garnka i gotować bez przerwy mieszając, co pomoże zapobiec powstaniu grudek. Gotować do momentu pierwszego zagotowania i zestawić z palnika.

4.

Krem przelać do niegłębokich miseczek, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


5.

Przed podaniem posypać wierzch deseru obficie cukrem i za pomocą palnika skarmelizować – aż ten zacznie brązowieć i intensywnie pachnieć. Podawać od razu.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się