Pierś z kaczki naciąć na skórze. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Usmażyć na złoty kolor (około 15 minut).
Mięsne dania w towarzystwie lekko słodkich, owocowych sosów to świetny pomysł na nie-nudy obiad. Tym razem postawiliśmy na śliwki, które świetnie sprawdzą się w towarzystwie piersi z kaczki. Dwa składniki i kilka dodatków, a smak jest naprawdę wyjątkowy.
Pierś z kaczki naciąć na skórze. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Usmażyć na złoty kolor (około 15 minut).
Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojona w pióra cebulę. Zeszklić. Dodać 6 śliwek pokrojonych na kawałki. Doprawić solą, pieprzem czarnym, majerankiem, dodać 5 g cukru. Całość smażyć aż śliwki zmiękną. Następnie zmiksować blenderem na sos.
Na suchą patelnię wsypać pozostały cukier i rozpuścić. Dwie pozostałe śliwki pokroić na cząstki. Dodać na patelnię, skarmelizować z cukrem. Usmażoną pierś z kaczki pokroić w plastry, ułożyć na talerzu wraz z karmelizowanymi cząstkami śliwek i polać sosem. Opcjonalnie można udekorować natką pietruszki.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się