Jagodowa panna cotta

Jagodowa panna cotta

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Dzień Dziecka

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki na 3 porcje:

  • 150 g jagód lub borówek amerykańskich
  • 50 g cukru pudru Królewski
  • Sok z połowy cytryny
  • 250 ml zimnej śmietany 36%
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżeczki lub 2 listki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Śmietankowa warstwa:

  • 150 ml zimnej śmietany kremówki 36%
  • opcjonalnie: 3 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru Królewski

Do dekoracji:

  • Jagody lub borówki
  • Listki mięty

PRZYGOTOWANIE

1.

W garnuszku umieścić jagody z sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem Królewski. Całość mieszać i gotować na małym ogniu – doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć garnek z ognia i zmiksować owoce. Przetrzeć je przez sitko – w celu pozbycia się skórek.

2.

Żelatynę zalać wodą – tylko do przykrycia – i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie postawić ją na palniku i podgrzewać (bez zagotowania!), mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.

3.

Do garnuszka wlać śmietanę kremówkę oraz i doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć z palnika. Dodać przetarte owoce, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Studzić w temperaturze pokojowej. Garnuszek umieścić w lodówce, mieszać zawartość od czasu do czasu. Gdy masa zacznie gęstnieć, umieścić w salaterkach lub kieliszkach. Desery trzymać w lodówce całą noc.

4.

Przed podaniem ubić śmietanę kremówkę z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Tak przygotowaną wyłożyć na deser i ozdobić owocami.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się