Frużelina z wiśni

Frużelina z wiśni

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Jesienne wypieki, Ciasta na urodziny i imieniny, Pikniki i grille, Przepisy na niemarnowanie

Zrób przepyszną, domową frużelinę z wiśni i zatrzymaj smak letnich owoców na dłużej! Skorzystaj z naszego przepisu i zapełnij swoją domową spiżarnię!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki (10 x 200 ml):

  • 1 kg wiśni świeżych lub mrożonych
  • 200 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 40 g mąki ziemniaczanej + 100 ml wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE

1.

Wiśnie umyć, wydrylować. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny oraz cynamon. Całość gotować ok. 8-10 minut aż wiśnie puszczą sok.

2.

W kubeczku wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą. Zawartość kubka wlać do gotujących się wiśni i energicznie mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia. Frużelina powinna być przezroczysta i przypominać kisiel.

3.

Jeszcze ciepłą frużelinę przełożyć do czystych, wyparzonych słoiczków. Słoiki zakręcić.

4.

Aby frużelina mogła być przechowywana przez zimę należy ją zapasteryzować. W tym celu należy ułożyć słoiki w dużym garnku (na dno włożyć ściereczkę). Słoiki w garnku zalać zimną wodą do 3/4 ich wysokości i pasteryzować na średnim ogniu ok. 15 min od zagotowania.

5.

Słoiki z frużeliną wyjąć, wystudzić i wynieść do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. Tak przygotowana frużelina może być przechowywana ok. 9 m-cy.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!