Dżem malinowy

Dżem malinowy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do kilku godzin
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie, Desery owocowe

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

  • 2 kg świeżych malin
  •  500–600 g Cukru Drobnego Królewskiego
  •  sok wyciśnięty z 1 cytryny
  •  2 saszetki żelfixu 3:1 (po jednej na każdy 1 kg owoców)

PRZYGOTOWANIE

1.

Maliny opłukać delikatnie pod bieżącą, zimną wodą i pozostawić do odsączenia. Owoce przełożyć do dużego garnka z grubym dnem. Dodać 300–400 g Cukru Drobnego Królewskiego. Całość podgrzewać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zaczną się gotować. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i gotować na wolnym ogniu przez 10–15 minut, aż maliny puszczą sok, zmiękną, a cukier całkowicie się rozpuści. Dodać żelfix zgodnie z proporcją (1 saszetka na 1 kg owoców). Starannie wymieszać. Wlać sok z cytryny i gotować jeszcze przez około 5 minut, aż masa ponownie się zagotuje.

2.

Przygotować wcześniej wyparzone lub wypieczone w 110°C słoiki (4 sztuki po 550 ml lub inne, o łącznej pojemności około 2,2 litra). Upewnić się, że słoiki i zakrętki są czyste i nieuszkodzone. Wrzący dżem nalewać do gorących słoików, pozostawiając ok. 1–2 cm wolnej przestrzeni. Natychmiast szczelnie zakręcać. Opcjonalnie: zakręcone słoiki można owinąć ręcznikiem, aby dłużej utrzymały ciepło. Po ostygnięciu zakrętki powinny się samoistnie zassać – pasteryzacja nie jest konieczna. W przypadku, gdy niektóre wieczka się nie zassały, wystarczy je mocniej dokręcić i odczekać kilka godzin.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się