Owoce myjemy, usuwamy pestki i kroimy je na mniejsze cząstki (w plasterki lub w kostkę).
Brzoskwinie czy nektarynki to owoce, które świetnie nadają się na przetwory. Aromatyczne dżemy czy konfitury o złocistej barwie, z dodatkiem ziarenek wanilii na pewno poprawią Wam humor, gdy w ponury, jesienny dzień otworzycie słoiczek wypełniony taką dobrocią.
Owoce myjemy, usuwamy pestki i kroimy je na mniejsze cząstki (w plasterki lub w kostkę).
Dodajemy do nich cukier, oraz miąższ wyjęty z laski wanilii.
Całość gotujemy około 60-90 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby owoce się nie przypaliły.
Tuż po zdjęciu z ognia dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, po czym stawiamy słoiczki do góry dnem, aby się zawekowały. Gdy ostygną możemy je odwrócić.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się