Kaszę opłukać na sitku. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i wsypać kaszę. Przykryć i całość gotować około 30 minut, aż kasza zmięknie. Jeszcze gorącą zblendować, dodając do niej gorącą wodę.
Budyń to deser, który wielu z nas kojarzy z dzieciństwem. Tę tradycyjną wersję dziś zamieniamy na zdrowszą propozycję – budyń z kaszy jaglanej. Przygotowany na mleku kokosowym świetnie współgra z frużeliną na bazie truskawek i malin. Sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i zimno.
Budyń:
Dodatkowo:
Kaszę opłukać na sitku. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i wsypać kaszę. Przykryć i całość gotować około 30 minut, aż kasza zmięknie. Jeszcze gorącą zblendować, dodając do niej gorącą wodę.
Truskawki drobno pokroić, wsypać do garnuszka. Dodać maliny. Wsypać cukier. Całość gotować około 10 minut, aż truskawki się rozpadną. Wsypać mąkę, wymieszać, zagotować.
Budyń nałożyć do szklaneczek. Na wierzch wyłożyć frużelinę owocową. Udekorować owocami i płatkami kokosa.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się