Domowy budyń jaglany

Domowy budyń jaglany

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Desery owocowe, Dzień Dziecka, Przepisy na niemarnowanie

Budyń to deser, który wielu z nas kojarzy z dzieciństwem. Tę tradycyjną wersję dziś zamieniamy na zdrowszą propozycję – budyń z kaszy jaglanej. Przygotowany na mleku kokosowym świetnie współgra z frużeliną na bazie truskawek i malin. Sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i zimno.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Budyń:

  • 220 g kaszy jaglanej
  • 600 ml mleka kokosowego
  • 70 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • Około 300 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek
  • 250 g malin
  • 50 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Truskawki i maliny do dekoracji
  • Płatki kokosa do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Krok  1
1.

Kaszę opłukać na sitku. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i wsypać kaszę. Przykryć i całość gotować około 30 minut, aż kasza zmięknie. Jeszcze gorącą zblendować, dodając do niej gorącą wodę.

Krok  2
2.

Truskawki drobno pokroić, wsypać do garnuszka. Dodać maliny. Wsypać cukier. Całość gotować około 10 minut, aż truskawki się rozpadną. Wsypać mąkę, wymieszać, zagotować.

Krok  3
3.

Budyń nałożyć do szklaneczek. Na wierzch wyłożyć frużelinę owocową. Udekorować owocami i płatkami kokosa.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!