Czekoladowe muffiny à la marchewki  

Czekoladowe muffiny à la marchewki  

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Wielkanoc, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Dzień Dziecka, Ciasta na urodziny i imieniny

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto: 

  • 150 g masła 
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej 
  • Szczypta soli 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1 szklanka cukru pudru Królewski 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 2 duże jajka 
  • 170 ml mleka

Krem: 

  • 50 g masła 
  • 3 łyżki kakao 
  • 3 łyżki cukru pudru Królewski 
  • 100 ml mleka

Dekoracja: 

  • Starta gorzka czekolada

Owoce: 

  • Truskawki

Owoce: 

  • Truskawki

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie muffinów:

Przygotowanie składników
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Masło rozpuścić na małym ogniu i odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę drobno posiekać.

Mieszanie składników suchych
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i kakao przesiać do dużej miski.
Dodać cukier puder Królewski i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać.

Przygotowanie masy jajecznej
Jajka połączyć z mlekiem i ubić rózgą kuchenną lub mikserem.

Łączenie składników
Do suchych składników dodać masę jajeczną oraz roztopione masło, delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać kilka razy – konsystencja powinna pozostać lekko grudkowata.

Pieczenie
Masę przełożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, napełniając je do ⅔ wysokości. Wstawić do piekarnika i piec przez około 17 minut, do momentu, gdy wbity patyczek będzie suchy.

2.

Przygotowanie kremu:
Masło rozpuścić w rondelku.
Dodać kakao i cukier puder Królewski, energicznie mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Stopniowo wlać mleko, cały czas mieszając.
Gotować na małym ogniu przez około 5 minut, aż krem zgęstnieje.

3.

Dekorowanie muffinów:
Wystudzone muffiny delikatnie wydrążyć w środku za pomocą małej łyżeczki.
Wokół otworu nałożyć warstwę kremu czekoladowego.
Wierzch muffinów zanurzyć w startej na drobnych oczkach gorzkiej czekoladzie.

4.

Przygotowanie truskawek à la marchewki:
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać barwnik pomarańczowy i dokładnie wymieszać.
Każdą truskawkę nadziać na patyczek do szaszłyków, co ułatwi maczanie owoców w czekoladzie.
Zanurzone w polewie truskawki odstawić pionowo, wbijając patyczki np. w jabłko, aby polewa równomiernie zastygła.

Muffiny udekorować gotowymi truskawkami, tworząc efekt „marchewek”.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się