Do miski wsypać mąkę, mielone migdały, cukier trzcinowy i miękkie masło. Zagnieść palcami kruszonkę aż zaczną pojawiać się grudki. Odstawić na bok. Piekarnik nagrzać do 175C góra-dół.
Crumble jabłkowo-gruszkowe to idealny deser z wykorzystaniem naszych rodzimych owoców. Najlepsze jest blisko, dlatego warto zajrzeć do sadu czy nie spadło jakieś jabłko bądź gruszka i przykryć ją kołderką z maślanej i chrupiącej kruszonki.
Kruszonka:
Jabłka z gruszkami:
Dodatkowo:
Do miski wsypać mąkę, mielone migdały, cukier trzcinowy i miękkie masło. Zagnieść palcami kruszonkę aż zaczną pojawiać się grudki. Odstawić na bok. Piekarnik nagrzać do 175C góra-dół.
Jabłka i gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić w grubą kostkę i przełożyć do miski. Następnie do owoców dodać cynamon, cukier wanilinowy, kisiel i całość.
Do małych żaroodpornych ramekinów nałożyć owoce, a następnie całość posypać obficie kruszonką. Zapiekać w nagrzanym do 175C piekarniku przez 30-35 min aż kruszonka będzie złota.
Podawać zaraz po upieczeniu z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się