Crème brûlée z sezonowymi owocami

Crème brûlée z sezonowymi owocami

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Na 5–6 porcji: 

  • 450 ml śmietanki kremówki 36% 
  • 5 żółtek jaj 
  • 80 g drobnego cukru Królewski 
  • 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka pasty z wanilii) 

 

Dodatkowo: 

  • ok. 5 łyżek cukru trzcinowego Królewski do skarmelizowania 
  • świeże owoce sezonowe do dekoracji (np. maliny, borówki) 
  • listki mięty lub kwiaty 

PRZYGOTOWANIE

1.

W rondelku podgrzać śmietankę razem z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii (laskę również dodać do śmietanki dla intensywniejszego aromatu). Podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż przy brzegach pojawią się pierwsze oznaki wrzenia. Zdjąć z ognia i przestudzić przez kilka minut.

2.

Żółtka delikatnie ubić mikserem (około minuty). Stopniowo, cienkim strumieniem, wlewać lekko ciepłą śmietankę do żółtek, cały czas mieszając na najniższych obrotach miksera lub ręcznie rózgą. Powstała masa powinna być jednolita i lekko błyszcząca.

3.

Piekarnik rozgrzać do 100°C (grzanie góra-dół). Masę przelać przez sitko do małych foremek żaroodpornych. Formy ustawić w głębokiej blaszce, a następnie wlać gorącą wodę do wysokości 1/2 foremki, tworząc kąpiel wodną.

4.

Piec przez ok. 50 minut – do momentu, aż masa się zetnie, ale środek wciąż będzie delikatnie drżący przy poruszaniu. Po upieczeniu deser całkowicie wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

5.

Przed podaniem każdą porcję równomiernie oprószyć cienką warstwą cukru trzcinowego królewski i skarmelizować przy pomocy palnika kuchennego. Cukier powinien się rozpuścić i utworzyć cienką, chrupiącą warstwę. Gotowy crème brûlée udekorować świeżymi owocami i kwiatami.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się