Ciasto ze skórek pomarańczy

Ciasto ze skórek pomarańczy

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Przepisy na niemarnowanie

Puszyste i pulchne ciasto pachnące pomarańczą, z dodatkiem lekkiego, pysznego kremu to prawdziwa, słodka przyjemność. W dodatku jest to propozycja w duchu zero waste, nic się tutaj nie marnuje, wykorzystujemy wszystko, łącznie ze skórką pomarańczy, która nadaje całości pysznego smaku i aromatu.

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Składniki:

Ciasto:

  •       350 g mąki pszennej
  •       200 g masła
  •       200 g cukru pudru Cukier Królewski
  •       4 jajka
  •       Sok z 1 ½ pomarańczy
  •       Drobno posiekana skórka z 1 pomarańczy
  •       1 cała pomarańcza
  •       1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •       1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

  •  250 g serka mascarpone
  •  70 g cukru pudru Cukier Królewski
  •  Sok z ½ pomarańczy

Dekoracja:

  •   Skórka z 2 pomarańczy
  •  100 g cukru drobnego Cukier Królewski
  •  100 g wody

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować pomarańcze: sparzyć skórki i porządnie je umyć. Obrać. Skórki z dwóch pomarańczy pociąć w podłużne paski, skórkę z jednej – dość drobno posiekać. Wycisnąć sok z 2 pomarańczy. Jedną – pokroić na cząstki.
Pocięte w paski skórki włożyć do garnuszka, dodać drobny cukier, wodę i całość gotować na wolnym ogniu około 45 minut.

2.

Oddzielić białka od żółtek, białka ubić. Masło z cukrem pudrem utrzeć, aż postanie jasna masa. Dodać żółtka, utrzeć. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, oraz sok z 1 ½ pomarańczy i posiekaną skórkę, wymieszać. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną pomarańczę, wymieszać. Wylać ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką kukurydzianą lub bułką tartą. Piec w temp. 170°C przez około 50 minut. Ostudzić.

3.

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z ½ pomarańczy. Wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta. Wyłożyć ugotowaną i ostudzoną skórkę, polać syropem cukrowym, który powstał podczas gotowania.

Poznaj nasze ekspertki

Instagram

@cukierkrolewski

Dołącz do naszego newslettera!