Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem drobnym na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać trzepaczką. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przeciąć wzdłuż na 3 części.
Jak znaleźć się we włoskiej cukierni nie będąc we Włoszech? Wystarczy pyszne ciasto straciatella i małe espresso. Nic nie smakuje tak, jak domowy deser z dodatkiem kremu i czekolady!
Ciasto:
Krem:
Do nasączenia:
Dekoracja czekoladowa:
Białka oddzielić od żółtek, ubić je z cukrem drobnym na sztywną pianę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać trzepaczką. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przeciąć wzdłuż na 3 części.
Czekoladę przewidzianą na dekorację rozpuścić wraz z masłem, a następnie wylać cienką warstwą na papier do pieczenia. Włożyć do lodówki, aż stężeje. Pokruszyć na grube płaty.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, a następnie połączyć z mascarpone. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.
Kakao wymieszać z ciepłym mlekiem i drobnym cukrem, ostudzić i nasączyć nim blaty ciasta. Przełożyć kremem, na wierzch nałożyć warstwę kremu oraz dekorację z czekolady. Można dodatkowo posypać posiekaną czekoladą.
Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!
Zapisz się