Ciasto kaszak 

Ciasto kaszak 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 40 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Karnawał, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto jasne: 

– 1 litr mleka 

– 3/4 szklanki cukru z buraków cukrowych Królewski 

– 1 opakowanie cukru waniliowego 

– 1,5 szklanki kaszy manny 

– 1 kostka masła 

 

Dodatkowo:

  • 8 paczek herbatników 

 

Ciasto ciemne: 

– składniki jak wyżej 

– 3 łyżki tradycyjnego kakao 

 

PRZYGOTOWANIE

1.

Dno blachy (28×34 cm) wyłożyć herbatnikami.

Ciasto jasne:
W garnku zagotować mleko, następnie dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier Królewski oraz kaszę manną (wsypywać ją stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, co zmniejszy szansę na grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć, wylać ją na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzić, a następnie ułożyć herbatniki.

2.

Ciasto ciemne:
Z litra mleka odlać pół szklanki, do której dodać 3 łyżki kakao, a następnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki według przepisu jak przy cieście jasnym. Wylać masę na herbatniki, a wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia.

Po ostudzeniu, ciasto można polać ulubioną polewą, np. na bazie ulubionej czekolady.

Smacznego!

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się