Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

Cukier z buraków cukrowych

Kup online

SKŁADNIKI

Ciasto:

– 250 g puree dyniowego
⁃ 3 jajka L
⁃ 3/4 szklanki ( o poj. 250 ml ) Cukru Królewskiego
⁃ 170 ml oleju
⁃ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
⁃ skórką otarta z pomarańczy
⁃ 270 g mąki tortowej

Krem:

⁃ 400 g mascarpone
⁃ 300 g śmietanki 30%
⁃ łyżka cukru pudru Królewskiego
⁃ ziarenka z laski waniliowej
⁃ łyżka soku z cytryny lub kwaśnej pomarańczy

Polewa z białej czekolady:

⁃ 100 g białej czekolady
⁃ 70 ml śmietanki 30%
⁃ łyżka oleju

Polewa + ozdoby z gorzkiej czekolady:

⁃ 80 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE

1.

Dynie pokroić na mniejsze części, wydrążyć miąższ z pestkami, ponakłuwać widelce i piec pod przykryciem lub w rękawie przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni (do miękkości). Wystudzoną dynię obrać ze skóry i zblendować z olejem na puree. Całe jajka ubić z cukrem na jasny gęsty krem. Dodać puree – krótko zmiksować. Masę wymieszać ze skórką oraz mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 45 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto (najlepiej dopiero po kilku godzinach lub na następny dzień) przekroić na 4 blaty. Wszystkie składniki na krem zmiksować na sztywno. Na końcu dodać sok z cytryny. Każdy blat skropić sokiem z cytryny lub pomarańczy i posmarować cienką warstwą kremu. Ciasto schłodzić w rancie minimum 2- 3 godziny.

Śmietankę podgrzać, dodać posiekaną białą czekoladę – mieszać do rozpuszczenia. Wlać olej – połączyć a następnie wystudzić. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę z białej czekolady rozsmarować na cieście. Gorzką czekoladę za pomocą rękawa cukierniczego wylać na wzór „ślimaka” i zanim zastygnie przeciągnąć od środka do brzegu wykałaczką tworząc pajęczynę. Wstawić do lodówki. Z reszty czekolady zrobić na papierze do pieczenia małe pająki – schłodzone ułożyć na cieście.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się