Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Boże Narodzenie, Przepisy na niemarnowanie, Pikniki i grille

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto:

125 ml oleju
300 g cukinii ( obranej )
4 łyżki kakao
220 g Cukru Królewskiego trzcinowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
320 g maki tortowej
100 g czekolady mlecznej
1/2 łyżeczki soli

Polewa:

100 g mlecznej czekolady
50 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE

1.

Mokre składniki połącz z cukrem. Cukinie zetrzyj na grubych oczkach, zasyp solą i odstaw na kilka minut a następnie odsącz z nadmiaru wody. Suche składniki wymieszaj, dodaj do mokrych i połącz na gładkie ciasto. Dodaj cukinie i wymieszaj.

2.

Ciasto przełóż do formy o średnicy 22-24 cm i piecz Ok 45 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.

3.

Śmietankę podgrzej i dodaj czekolady. Mieszaj do rozpuszczenia i wylej na wystudzone ciasto.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się