Brownie z solonym karmelem

Brownie z solonym karmelem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Jesienne wypieki, Karnawał, Walentynki

Takiego brownie jeszcze nie jedliście! Mocno czekoladowe i wilgotne ciasto z solonym karmelem domowej roboty skradnie Wasze serca i podniebienia!

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Brownie:

  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Warstwa karmelowa:

  • 300 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 150 g kajmaku z puszki
  • 70 g śmietanki
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Warstwa czekoladowa:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 80 g śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 70 g cukru drobnego Cukier Królewski
  • 30 g kakao

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować brownie. Czekoladę rozpuścić z masłem, lekko ostudzić. Dodać cukier drobny i cukier trzcinowy, wymieszać trzepaczką. Dodać rozkłócone jajka, mąkę, sól i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 25 minut. Ostudzić.

2.

Przygotować karmel. Cukier rozpuścić na patelni. Dodać masło, połączyć energicznie rózgą kuchenną. Wlać śmietankę, cały czas mieszając. Dodać kajmak z puszki oraz sól, a następnie wymieszać i ostudzić. Wylać na ostudzone brownie.

3.

Wszystkie składniki na warstwę czekoladową rozpuścić w garnuszku. Ostudzić, wylać na warstwę karmelową. Schłodzić w lodówce, pokroić na porcje.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się