Brownie z pieczoną gruszką i kardemonem, polane sosem klonowo-kremowym 

Brownie z pieczoną gruszką i kardemonem, polane sosem klonowo-kremowym 

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 30 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Desery owocowe, Jesienne wypieki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Ciasto: 

  • 200 g masła 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej 
  • 230 g Cukru Pudru Królewski 
  • 140 g mąki 
  • szczypta soli 

Sos: 

  • Biała czekolada 
  • 3 łyżki syropu klonowego 
  • 3 łyżki śmietanki do deserów 

 

Dodatkowo: 

  • 5-6 gruszek  
  • 2 łyżeczki kardamonu 

PRZYGOTOWANIE

1.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Przygotować foremkę o wymiarach ok. 21 cm x 28 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Masło pokroić w kostkę, umieścić w garnuszku, dodać połamaną w kostki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu. Gdy masa będzie jednolita i gładka zdjąć z ognia.

2.

W oddzielnej misce wymieszać rózgą jajka z Cukrem Pudrem Królewski. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, sól i zmiksować – tak, by powstało jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut aż ciasto lekko urośnie. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na pożądane kawałki.

3.

Gruszki obrać i w całości piec w piekarniku do miękkości. Czekoladę, syrop klonowy i śmietankę umieścić w rondelku – podgrzewać składniki do czasu połączenia.

W kawałkach ciasta zrobić delikatne wgłębienia na gruszki. Przed podaniem polać gruszki ciepłym sosem i posypać szczyptą kardamonu.



Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się
Dołącz do naszego newslettera!