Brownie z batatów z solonym karmelem  

Brownie z batatów z solonym karmelem  

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Ciasta na urodziny i imieniny, Dzień Dziecka, Jesienne wypieki, Karnawał, Pikniki i grille, Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Walentynki

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

 Składniki na ciasto: 

Blaszka 24cm x 24cm

  • 3 średnie bataty (ok. 600 g po upieczeniu i obraniu) 
  • 3 jajka 
  • 150 g mąki migdałowej, orkiszowej lub owsianej 
  • 60 g kakao (ciemne, niesłodzone) 
  • 130 g cukru Królewski (biały lub trzcinowy) 
  • 3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • spora szczypta soli 

Składniki na solony karmel: 

  • 200 g cukru Królewski (biały lub trzcinowy) 
  • 80 g masła (pełnotłustego, w temp. pokojowej) 
  • 130 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej (lub więcej do smaku) 

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować bataty – obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości, zgnieść na gładkie purée.
Połączyć mokre składniki – do purée z batatów dodać jajka, olej i ekstrakt waniliowy.
Wmieszać cukier Królewski, a następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać całość na jednolitą, gęstą masę.

2.

Formę 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać.
Piec w 180°C (góra-dół) przez 35–40 minut. Wnętrze ma być miękkie.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

3.

Przygotować solony karmel – cukier rozpuścić na średnim ogniu bez mieszania, aż się skarmelizuje (złoto-bursztynowy kolor). Dodać masło, zamieszać, a potem ostrożnie wlać śmietankę i gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać sól.
Rozprowadzić karmel po cieście – rozsmarować falami lub w esy-floresy.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się