Babka muślinowa

Babka muślinowa

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
powyżej 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Wielkanoc, Pikniki i grille

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

60 g świeżych drożdży

24 żółtka

250 g mąki tortowej

100 g roztopionego i wystudzonego masła

300 g Cukru Królewskiego

125 ml letniego mleka

skórka otarta z pomarańczy

250 g cukru pudru Królewskiego

łyżeczka soku z cytryny

łyżka soku z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

1.

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki mąki – odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. W tym czasie ubić żółtka z resztą cukru w kąpieli wodnej na jasny krem – wystudzić. Do wystudzonych żółtek dodać skórkę, rozczyn, resztę mąki i wystudzone masło – zmiksować do połączenia i odstawić na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

2.

Formę posmarować miękkim masłem i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wymieszać i przełożyć do formy. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Wstawić formę do nagrzanego piekarnika na 170 minut i piec ok. 40 minut kontrolując temperaturę – babka szybko się rumieni i łatwo o przypalenie. Upieczoną i wystudzoną babkę wyjąć z formy. Przygotować lukier i polać nim babkę. Udekorować zestem z pomarańczy.

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się