Babka jajko

Babka jajko

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 15 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Łatwy
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Wielkanoc

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

170 g maki tortowej

70 g maki ziemniaczanej

200 g roztopionego masła

4 jajka L

180 g cukru Królewskiego drobnego

łyżeczka proszku do pieczenia

otarta skórka z 2 pomarańczy

sok z 1 pomarańczy (jeśli jest słodka to zamień na sok z cytryny)

PRZYGOTOWANIE

1.

Jajka ubij z Cukrem Królewskim na jasny krem. Mąki i proszek połącz i dodaj w kilku partiach do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułką. Na końcu wlej masło. Warto wcześniej dodać około 2-3 łyżek masy jajecznej do masła -połączyć i dopiero wlać do masy jajecznej z mąką. Dzięki temu tłuszcz łatwiej połączyć z resztą składników

2.

Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia / formy z kominem lub tak jak ja do świątecznych foremek. Babkę w zależności od formy piecz 30-40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

łyżki

Inne przepisy

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się