Aromatyczne curry z raitą i omletem

Aromatyczne curry z raitą i omletem

Czas przygotowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:
do 45 minut
Czas przygotowania
STOPIEŃ TRUDNOŚCI:
Średni
Czas przygotowania
NA OKAZJĘ:
Rodzinne obiady z odrobiną słodyczy, Przepisy na niemarnowanie

W TYM PRZEPISIE UŻYJESZ:

SKŁADNIKI

Curry (na 5 porcji):

2 białe cebule
100 ml oleju słonecznikowego
2 łyżki żółtej pasty curry
1 łyżka curry w proszku
800 ml mleka kokosowego
1/4 brokuła
2 marchewki
1 łyżka masła orzechowego
1/2 papryki
100g zielonego groszku
1/2 słodkiego ziemniaka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1/2 pęczka kolendry
sól
pieprz

Raita:

300 ml jogurtu naturalnego
garść zwiędniętych sałat (rukola, roszponka, szpinak)
4 pomarańcze
1 łyżeczka kurkumy
1 ogórek
1/2 pęczka koperku
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Omlet:
400g ugotowanego ryżu
4 jajka
100 ml kwaśnej śmietany
1 chilli
sól

PRZYGOTOWANIE

1.

Curry:
W garnku lekko rozgrzać olej i podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać pastę curry i curry w proszku, a następnie wszystko lekko przesmażyć. Dodać różyczki brokuła, długie paseczki papryki i pokrojonego w kostkę batata, masło orzechowe oraz plasterki marchewek. Ponownie przesmażyć przez 2-3 minuty i zalać całość mlekiem kokosowym. Gotować na średnim ogniu, aż bataty będą miękkie. Dodać groszek i wymieszaną z kilkoma łyżkami wody skrobię. Zagotować całość i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku i posypać posiekaną kolendrą.

2.

Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Z pomarańczy wykroić ćwiarteczki, a skórki zachować do kolejnych przepisów. Ogórka wraz ze skórką pokroić w równą kostkę, a koperek posiekać. Wymieszać jogurt z czosnkiem, kurkumą, koperkiem, siekanymi sałatami, kawałeczkami pomarańczy i ogórkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3.

Jajka wymieszać dokładnie z ryżem, śmietaną i bardzo drobno posiekaną papryczką chilli. Przelać masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220C. Gorące curry podawać z chrupiącym omletem i orzeźwiającą raitą.

Przepis na curry powstał w ramach warsztatów kulinarnych Cukru Królewskiego przez szefa kuchni Michała Kępińskiego.

Odwiedź nasze profile w social mediach

Dołącz do naszego newslettera i otrzymuj najnowsze inspiracje oraz niesamowite treści!

Zapisz się